Subtropische zwembaden

 

Nederland beschikt over diverse subtropische zwembaden. Zo heb je de subtropische zwembaden van Aqua Mundo, het Tikibad, het Bosbad en nog veel meer. Als je een bezoek wilt brengen aan een subtropisch zwembad, is het handig om te weten wat een subtropisch zwembad nou eigenlijk is en aan welke kenmerken subtropische zwembaden voldoen.

De mooiste zwembaden van de provincie!


Zwembaden kiezen

  1. Selecteer hierboven de provincie waar je wilt zwemmen
  2. Maak je keuze waar het zwembad aan moet voldoen
  3. Bekijk de mooiste zwembaden
Bekijk alle subtropische zwembaden >>

 

 

Bekijk direct de 3 best beoordeelde zwembaden:

 

 

 

Maak hierboven je keuze en zie direct de mooiste zwembaden van Center Parcs. Je leest er meer over wat de kenmerken van subtropische zwembaden zijn, welke subtropische zwembaden er zoal zijn, welke subtropische zwembaden binnenzwembaden hebben en wat voor een glijbanen en wildwaterbanen er te vinden zijn bij een subtropisch zwembad.

 

Subtropische zwembaden Nederland

Zoals hierboven beschreven zijn er veel subtropische zwembaden in Nederland. Als je er een wilt bezoeken, is het handig om te weten welke er zoal zijn. Je vindt veel subtropische zwembaden op een vakantiepark zoals Landal. Benieuwd welke dat zijn? Bekijk dan hieronder de zwembaden.

Subtropische zwembaden
Het Vennenbos

De Lommerbergen

 

Bekijk alle subtropische zwembaden >>

 

Maar wat is een subtropisch zwembad eigenlijk? Een subtropisch zwembad, is een zwembad waarbij doorgaans het watertemperatuur warmer is dan in een normaal zwembad. Ook is de luchttemperatuur warmer dan bij een normaal zwembad. Daarnaast is het goed om te weten dat een subtropisch zwembad als het ware een andere benaming is voor een uitgebreid recreatief zwembad.

Als je naar een subtropisch zwemparadijs gaat, is het vaak niet mogelijk om gewoon baantjes te trekken. Je kunt er rekening mee houden dat er geen wedstrijdbaden zijn, maar recreatie zwembaden waar het onder andere mogelijk is om van diverse waterglijbanen af te gaan, spanning en sensatie te zoeken bij de wildwaterbanen, ontspannen in de whirlpools en er is vaak ook een mogelijkheid tot snorkelen.
Daarnaast kun je bij subtropische zwembaden vaak ook een zwembad vinden met een golfgenerator of een zwembad met andere attracties. De subtropische zwembaden kom je tegen bij onder andere de vakantieparken van Landal en Center Parcs.

Aqua Mundo de Huttenheugte Drenthe
Aqua Mundo Port Zelande Zuid-Holland
Aqua Mundo de Eemhof Flevoland
Aqua Mundo het Heijderbos Limburg
Aqua Mundo de Kempervennen Noord-Brabant
Aqua Mundo het Meerdal Limburg
Waterpark Aqua Mexicana Overijssel
Preston Palace Twente Overijssel
TikiBad Duinrel Zuid-Holland
Aqua Mundo Zandvoort Noord-Holland
Landal het Vennenbos Noord-Brabant
Landal de Lommerbergen Limburg
Aqua Mundo Limburgse Peel Limburg
De Bonte Bever Drenthe
Mirandabad Amsterdam Noord-Holland
Tongelreep Noord-Brabant
Aquafun Den Bosch Noord-Brabant
Kikkerfort Utrecht
Den Hommel Utrecht
Swimfun Friesland
De Wilder Overijssel
Mosaqua Limburg
Tropiqua Groningen
Aquadome Scheldorado Zeeland
De Blauwe Golf Friesland
Marveld Gelderland
Hogenboom de Berkenhorst Gelderland
De Meerval Gelderland
Bosbad Putten Gelderland
De Scheg Overijssel
De Waterdam Noord-Holland

Subtropische binnenzwembaden

Er zijn veel verschillende subtropische binnenzwembaden. Voorbeelden hiervan zijn het Tikibad in het attractiepark Duinrell in Wassenaar, het Aquadome Scheldorado in Terneuzen, Center Parcs de Eemhof – Zeewolde, Aqua Mundo in Heijen, het Vennenbos in Hapert, Aquafun Sportiom in s’-Hertogenbosch, de Berkenhorst in Kootwijk, het Kikkerfort in Breukelen, de Zandzee in Bussum, de Roompot in Kamperland, de Bonte Wever in Assen en de Scheg in Deventer.

Subtropisch zwembad Limburg

Al deze bovengenoemde subtropische zwembaden beschikken over een warme watertemperatuur en warme luchttemperatuur. Het watertemperatuur van een subtropisch zwembad ligt vaak rond de 27 graden. Dit is ook de meest ideale temperatuur voor het zwembadwater. Na diverse onderzoeken is gebleken dat de ideale watertemperatuur 10 graden kouder is dan de gemiddelde lichaamstemperatuur van 37 graden. In subtropische zwembaden ligt de temperatuur dan vaak ook tussen de 25 en 28 graden, waarbij rekening wordt gehouden met verschillende zwembaden en andere factoren.

Naast de temperatuur van het water en de lucht, zijn er ook andere zaken die subtropische binnenzwembaden onderscheiden van normale zwembaden. Het is eigenlijk altijd het geval dat er meerdere baden te vinden zijn bij een subtropisch zwembad. Deze baden beschikken over een aantal elementen, zoals sproeiers, glijbanen en andere extra’s. Dit maakt het zwemmer nóg leuker. Ook is er vaak een kinderzwembad te vinden bij een subtropisch zwemparadijs. Hier is het water ondiep en er zijn leuke kleine attracties en versiersels te vinden. Naast het recreatie zwembad en het kinderbad zijn er vaak ook golfslagbaden of snel waterbaden.

Wat leuk is om te weten, is dat een subtropisch zwembad vaak een andere uitstraling heeft dan een traditioneel zwembad. Wat opvalt, is dat er vaak meer decoraties zijn, maar ook meer bochten, attracties en andere bijzonderheden. Soms is er ook een animatieteam waar kinderen leuke zwemactiviteiten kunnen uitvoeren.

Glijbanen in subtropische zwembaden

Zoals hierboven vermeld beschikken subtropische zwembaden altijd over diverse glijbanen. De glijbanen kunnen lang zijn, maar ook kort. De lange glijbanen kunnen geen extra’s hebben, maar kunnen ook erg spannend zijn door verschillende elementen. Zo zijn er glijbanen met veel lichtjes, glijbanen die helemaal donker zijn en glijbanen waarbij je in het licht erdoorheen glijdt, met lichtjes of helemaal in het donker.

Subtropisch zwembad Sportiom Noord Brabant

De variaties zijn erg groot. Ook zijn er glijbanen waarbij je een vrije val maakt. Denk hierbij aan een soort trechter. Daarnaast zijn er glijbanen waar je bijvoorbeeld met een band vanaf kunt glijden of een hele steile glijbaan waar echte durfallen vanaf durven te glijden.

Wildwaterbanen in subtropische zwembaden

Naast glijbanen zijn er ook vaak wildwaterbanen in een subtropisch zwembad te vinden. Een wildwaterbaan kan erg spannend zijn, maar vooral erg leuk. Vaak staat er aangegeven vanaf welke lengte en/of leeftijd je van de wildwaterbaan af kan gaan. Sommigen hebben bijvoorbeeld een hele sterke stroming en andere elementen en anderen zijn weer zo ontwikkelt dat kinderen er ook gemakkelijk vanaf kunnen gaan. Het is goed om van te voren even te kijken voor welke leeftijd en/of lengte de wildwaterbaan van het desbetreffende subtropische zwembad toegankelijk is.

Extra’s in subtropische zwembaden

Naast glijbanen, recreatiebaden, golfslagbaden en wildwaterbanen zijn er ook extra’s te vinden in subtropische zwembaden. Zo beschikken de meeste subtropische zwembaden over Turkse stoombaden, sauna's, koudwaterbaden, bubbelbaden en kruidenbaden. Wat goed is om te weten, is dat subtropische zwembaden vaak gebruikt worden voor kinderfeestjes of gewone feestjes.

De Eemhof subtropisch zwembad

Daarnaast wordt een subtropisch zwembad ook vaak gebruikt als een dagje uit. Doordat het subtropisch zwembad erg groot en gevarieerd is en je er ontzettend veel kunt beleven, vermaak je je er gemakkelijk een hele dag. Je kunt bij subtropische zwembaden ook verschillende eetgelegenheden vinden. Denk hierbij aan een restaurant voor na het zwemmen en douchen of een cafetaria waar je tussen het zwemplezier door een patatje of andere snacks kunt consumeren.

De subtropische zwembaden zijn erg leuk voor kinderen, maar ook voor volwassenen. Er is zo ontzettend veel te doen, waardoor er voor iedereen wel wat wils is. Als je bijvoorbeeld niet van glijbanen houdt, maar wel van een heerlijke watertemperatuur en ontspannen in een bubbelbad, dan zit je bij een subtropisch zwembad zeker goed.